Ce este refractometria si cand o utilizam ?

Starea normala a unui ochi numită emetropie, se realizează printr-o corelare armonioasă a lentilelor intraoculare. In aceasta situatie, imaginea se formeaza normal, pe retina.
Ochii cu defecte optice (vicii de refractie a componentelor transparente ale globilor oculari) denumiți ametropi, sunt cei în care razele paralele plecate de la infinit, nu isi formează focarul principal pe retină, ci înaintea sau înapoia ei.
Refractia oculară este în ansamblu dată de devierile pe care le produc dioptrii oculari razelor luminoase, in momentul in care un obiect este fixat cu privirea.
Masurarea refractiei se realizeaza cu ajutorul unui aparat special numit refractometru.

Clinica noastra detine AUTOKERATOREFRACTOMETRU NIDEK care masoara in mod automat si exact dioptriile viciilor de refractie si raza de curbura a corneei (Ce este keratometria ?). Pentru copiii sub 3 ani utilizam alt aparat, special conceput pentru ei, HANDY-REF NIDEK.

Uneori (mai ales la copii si adolescenti), este necesara repetarea acestei masuratori dupa folosirea unor picaturi, adica se efectueaza refractometrie cu cicloplegie.
Scopul utilizarii picaturilor este acela de a evidentia adevaratele dioptrii, inlaturandu-se, pentru o scurta perioada de timp, reglajele efectuate de musculatura ochiului.
Dupa aceste picaturi, pentru cateva ore, este dificila vederea la aproape, iar la distanta apare fotofobia . Efectul dureaza cateva ore.

Principalele ametropii sunt hipermetropia, miopia, astigmatismul care se corecteaza prin portul lentilelor cu dioptrii. Aceste vicii de refractie pot trece neobservate daca nu se efectueaza consultatii oftalmologice regulate, in perioada de crestere a copiilor.

Hipermetropia este viciul de refracție în care focarul nu se formează pe retină, ci în spatele acesteia. Este intalnita in copilarie cand ochiul nu este complet dezvoltat. Ochiul vede bine la distanta si oboseste la solicitarea vederii de aproape. Hipermetropia se corecteaza cu lentile convergente, pozitive, in corelatie cu gradul acesteia, varsta si simptomele copilului.

In cazul miopiei imaginea obiectelor se formează în fața retinei, din cauza axului anteroposterior al globului ocular mai lung. Vederea pacientul este neclara la distanta si neafectata la aproape. Miopia debuteaza de cele mai multe ori in copilarie, corectandu-se cu lentile divergente recomandate de medicul oftalmolog dupa o consultatie completa. In perioada de crestere, tendinta acesteia este sa se accentueze, motiv pentru care este necesara urmarirea periodica a copilului, la 6 luni.

Simptomul principal al astigmatismului este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape. Este un viciu de refractie din nastere, datorat curburii anormale a corneei. Se poate asocia cu miopia sau cu hipermetropia. Vederea neclara se corecteaza prin portul ochelarului cu lentile cilindrice, inca din copilarie. Amanarea acestui fapt duce la instalrea ambliopiei. Ochelarii cu lentile cilindrice pot da senzatia de ameteala,in cazul adultului, mai ales atunci cand sunt schimbate dioptriile si forma ramei, deci trebuie sa tinem cont de perioada de acomodare, care poate sa dureze de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Caracteristici AUTOKERATOREFRACTOMETRU NIDEK:

  • Măsurarea exacta a refracției
  • Măsurarea acuitatii vizuale prin glare test
  • Evaluarea simpla a opacitatilor prin retroiluminare
  • Măsurarea acomodatiei
  • Măsurarea keratometriei

Adaugă review