Conjunctivita

Exista anumite afectiuni ale ochilor care pot provoca roseata acestora. Din cauza acestor afectiuni, apar durerile oculare, senzatia de corp strain, vedere incetosata si sensibilitate la lumina. In cazul resimtirii acestor simptome, solicitati ingrijiri de urgenta.

In randul pacientilor purtatori de lentile de contact, acestia trebuie sa evite sa le mai poarte de indata ce apar simptomele ochiului rosu. Daca aceste simptome nu se imbunatatesc intre 12-24h, luati legatura cu medicul dvs. pentru a va asigura ca nu aveti o infectie mai grava a ochilor legata de purtarea lentilelor de contact.

Ce este conjunctiva ?

  • Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta, bine vascularizata, care tapeteaza suprafata anterioara a globului ocular si fata posterioara a pleoapelor.
  • Rolul conjunctivei este de a proteja ochii si de a pastra umeda suprafata acestora;

Ce este conjunctivita ?

  • Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei si este cea mai frecventa afectiune a ochiului ;
  • Frecvent cu debut acut, unilateral, dar cu probabilitate mare de bilateralizare
  • Inflamatie contagioasa
  • In general are evolutie favorabila la tratament, rar recidiveaza sau progreseaza spre o forma cronica.

Diagnostic

Diagnosticarea conjunctivitei se realizeaza printr-un examen complet al ochilor, luand in considerare istoricul pacientului, acuitatea vizuala, evaluarea conjunctivei si a pleoapelor, evaluarea secretiei conjunctivale si recoltarea acesteia cu scopul de a efectua examen bacteriologic. Recoltarea de probe este relevanta doar in cazul in care nu s-au administrat coliruri sau unguente in ochi inainte de vizita la medicul oftalmolog.

Semne si simptome

  • jena oculara, senzatie de nisip in ochi, de arsura;
  • ochi rosu, lacrimos;
  • mancarime in formele alergice;
  • secretii apoase, mucoase, purulente in functie de etiologie;
  • vedere incetosata, fotofobie in formele virale cu implicarea corneei

In cazul in care sesizati una dintre aceste simptome, va recomandam sa efectuati o vizita la medicul oftalmolog, fara a administra tratamente locale din propria initiativa.

Principalele tipuri de conjunctivita

Conjunctivita are cauza variabila: bacteriana, alergica, virala, igiena defectuoasa, factori iritanti- praf, fum, clor din apa de piscina.

In cazul adultilor cea mai frecventa cauza este cea virala, iar in cazul nou-nascutilor cea mai frecventa cauza care poate sa conduca la conjunctivita este obstructia de canal lacrimo-nazal.

Conjunctivita virala este cea mai frecvent intalnita, cu preponderenta in timpul infectiilor respiratorii sezoniere. Este foarte contagioasa si se raspandeste de obicei in locurile aglomerate. Debutul este brusc, deseori bilateral prin inrosirea ochilor, secretii apoase, iar in cazurile severe cand este implicata si corneea (keratoconjunctivita) se adauga adenopatia preauriculara si afectarea vederii. Cand este implicata familia de virusuri Herpesviridae, semnele oculare sunt insotite de leziuni cutanate specifice, iar tratamentul trebuie abordat in directia acestor etiologii. In general, conjunctivita virala are evolutie favorabila, autolimitanta. Vindecarea se prelungeste de la cateva saptamani pana la luni in cazul in care se asociaza keratita virala – afectarea corneei.

Conjunctivita bacteriana: este contagioasa si apare din cauza unei infectii bacteriene, provocand inrosirea ochilor, secretii conjunctivale purulente, lipirea pleoapelor la trezire. Debutul este acut, unilateral, cu bilateralizare rapida, fara afectarea vederii. Simptome : prurit, senzatie de corp strain, intepaturi, lacrimare. Agenti patogeni cel mai frecvent implicati : Staphylococul, Streptococul, Chlamydia, Haemophilus influenza.

Conjunctivita alergica: este necontagioasa si este generata din cauza unei reactii alergice provocata de alergeni precum : polen, praf, mucegai, par de animale, cosmetice, medicamente, substante toxice etc. In acest caz, apar: ochi rosii, senzatie de mancarime, secretie seroasa sau mucoasa, chemozis conjunctival, iar in cazuri severe edem palpebral sau eczema la nivelul pleoapelor.  Pacientii prezinta frecvent rinita, mancarimi in gat si tuse seaca.

Conjunctivita papilara giganta: cauzata de prezenta cronica a unui corp strain in ochi. Purtatorii de lentile de contact sau cei cu proteze oculare au mai multe sanse sa dezvolte acest tip de conjunctivita.

Conjunctivita nou-nascutului : forma severa de conjunctivita bacteriana in randul nou-nascutilor. Agentii patogeni cel mai des implicati sunt :  Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis.  Aceasta afectiune se transmite de la mama in timpul nasterii naturale si poate duce la leziuni permanente ale ochilor in cazul netratarii imediate.

Tratament

Tratamentul depinde de tipul de conjunctivita, urmarindu-se urmatoarele obiective:

  1. a) cresterea confortului pacientului
  2. b) reducerea sau micsorarea cursului infectiei sau inflamatiei
  3. c) prevenirea raspandirii infectiei in formele contagioase de conjunctivita.

Astfel, in cazul conjunctivitei virale, nu exista un tratament specific deoarece, ca o raceala obisnuita, virusul trebuie sa-si urmeze cursul, durand pana la 2-3 saptamani. Totusi, se recomanda:

  • utilizarea compreselor cu apa rece pe ochi pentru a diminua disconfortul;
  • lacrimi artificiale;
  • tratament topic cu corticosteroizi.

Ochiul afectat de conjunctivita bacteriana necesita un consult oftalmologic in urma caruia, medicul va prescrie preparate cu antibiotic sub forma de colir sau unguent, in functie de gravitatea simptomelor.

Conjunctivita alergica presupune:

  • tratarea cu preparate antihistaminice si/sau corticosteroizi;
  • comprese cu apa rece;
  • lacrimi artificiale;
  • identificarea si inlaturarea alergenului.

Tratamentul local incepe cu indepartarea mecanica a secretiilor cu ajutorul serului fiziologic, solutiilor sau a servetelelor ocular antiseptice. De retinut este ca nu se aplica pansamente oculare deoarece, acestea pot stagna secretia, favorizand dezvoltarea germenilor, ducand la agravarea bolii.

Prevenirea conjunctivitei

Este foarte importanta igiena de baza! Conjunctivitele virale si bacteriene sunt contagioase! Spalati-va frecvent pe maini si evitati atingerea sau frecarea ochilor.

  Remedii pentru a grabi vindecarea/combaterea conjunctivitei

  • evitati purtarea lentilelor de contact in perioada conjunctivitei; lentilele de contact infectate se arunca
  • incetati o perioada de timp sa va machiati si aruncati produsele cosmetice vechi care ar putea fi infectate tocmai pentru a evita reinfectarea;
  • folositi lacrimi artificiale;
  • folositi comprese cu apa rece pe ochi;
  • pentru a va sterge fata folositi prosoape personale, curate, schimbate des sau chiar de unica folosinta.

Conjunctivita nu este o afectiune grava daca este tratata corespunzator. La Clinica Oftascan puteti beneficia de un consult de specialitate, medicul oftalmolog prescriindu-va tratamentul specific pentru tratarea acestei afectiuni.

Adaugă review