Din moment ce traim in era digitala, expunerea la lumina albastra este inevitabila pentru noi toti, aceasta fiind emisa de orice dispozitiv digital si orice iluminat artificial cu tehnologie LED.

Cand aprindem televizorul, tableta sau un bec LED aducem o cantitate insemnata de lumina albastra catre ochii nostri, la o intensitate mai puternica decat pot ei asimila.

Lumina albastra poate provoca o varietate de simptome, de aceea este important sa intelegem cum sa protejam vederea copiilor nostri.

Influenta negativa asupra ochilor si creierului este mai accentuata in randul copiilor si adolescentilor care depasesc intervalul de timp permis conform varstei, ei fiind mai putin rezistenti la acest tip de stres.

Principalele efecte produse de expunerea prelungita la lumina albastra pot fi:

  1. Afectarea dezvoltarii lobului frontal

Atunci cand folosește tableta sau telefonul, copilul tau este privat de lumea reala, ducand la aparitia tulburarilor psiho-neurologice conform varstei. Aceste tulburari ingreuneaza formarea abilitatilor motorii și senzoriale care pot duce la dezvoltarea deficitara a lobului frontal. Aceasta parte a creierului este responsabila de limbaj, formarea personalitatii, abilitati de comunicare și procesul de luare a deciziilor.

  1. Probleme la nivelul ochilor

Mai mult de 2 ore pe zi in fața ecranelor, calculatoarelor, tabletelor provoaca stres digital ocular in randul celor mici care se manifesta prin vedere încetosata, dureri de cap, ochi iritati. Lumina albastra de la ecranele cu tehnologie LED pot produce leziuni care provoaca imbatranirea prematura a retinei. Aceasta poate duce la deficiente ale vederii centrale daca expunerea este pe termen lung (degenerescenta maculara).

  1. Tulburari de somn pentru tine si cel mic

Lumina albastra de la ecranele LED perturba capacitatea organismului de a elibera hormonii care induc somnul (melatonina) si care declanseaza in mod natural ciclul somn-veghe. Pentru un somn odihnitor pentru tine si copilul tau, evita folosirea telefonului sau a tabletei pe timp de seara, cu aproximativ 4 ore inainte de somn. Alege sa ii citesti o poveste. Cititul cu glas tare favorizeaza apropierea fata de cel mic, favorizeaza formarea limbajului si il va incuraja sa citeasca atunci cand creste.

Incearca sa limitezi timpul petrecut pe gadgeturi. Daca, totusi, dupa varsta de 2 ani doresti sa faca parte din aceasta era a lumii digitale, foloseste telefonul pe termen scurt pentru jocuri care stimuleaza dezvoltarea gandirii copilului tau, iar in tot acest timp ai grija ca cel mic sa interactioneze cu un adult.

Cercetarile stiintifice au evidentiat ca in cazul prescolarilor care petrec mai mult de 2 ore/zi in fata ecranelor creste riscul de 8 ori a ADHD (tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate).

Academia Americana de Pediatrie nu recomanda utilizarea dispozitivelor digitale la copii mai mici de 2 ani si recomanda concentrarea pe jocuri educationale cand vine vremea sa le foloseasca.

Care sunt efectele luminii albastre asupra vederii copilului tau ?

Cele mai multe dintre studiile efectuate arata ca accesarea dispozitivelor digitale inainte de culcare poate duce la insomnie. Simptome care apar in randul celor care folosesc in exces ecranele digitale : vedere incetosata, senzatie de corp strain in ochi, durere oculara, oboseala oculara. Aceste simptome dispar o data cu limitarea accesului.

Cum puteti proteja ochii copilului de lumina albastra ?

Ca masura de precautie impotriva efectelor negative ale luminii albastre, limitati timpul pe care cei mici il aloca in fata ecranelor digitale sau includeti in lentilele ochelarului tratamente specifice.

De exemplu, tehnologia este acum folosita pe scara larga in scoli, asa ca luati in considerare acest lucru atunci cand stabiliti acasa limite de timp, in cazul copilului dvoastra, a expunerii in fata ecranelor digitale.

Lentilele ochelarilor dotate cu tratamente specifice pot ajuta la protejarea ochilor de o expunere crescuta la lumina albastra, comportandu-se ca o bariera ce respinge acest tip de lumina, blocand totodata patrunderea acesteia pana la nivelul retinei, fiind o optiune viabila de luat in considerare mai ales in randul celor mici.

Adaugă review