Ce vede copilul meu in primul an de viata?

Orice proaspat parinte se intreaba acest lucru.

Copii nu se nasc cu toate abilitatile vizuale de care au nevoie in viata. Ei invata sa vada asa cum invata sa mearga sau sa vorbeasca. Abilitatea de a-si concentra, misca ochii, se deprinde in luni de zile.

Deasemenea, ei invata treptat cum sa foloseasca informatia vizuala pe care ochii o transmit creierului pentru a intelege lumea din care fac parte. Explorarea vizuala incepe chiar inainte sa atinga sau sa apuce cu mainile, ochii oferind informatii importate pentru dezvoltarea lor.

Problemele oculare si vizuale la sugari pot provoca intarzieri de dezvoltare. Aceste probleme, daca exista, trebuie detectate din timp pentru a asigura copiilor oportunitatea de a-si dezvolta abilitatile vizuale de care au nevoie pentru tot restul vietii. Studiile arata ca din cele 5 simturi de baza pe care toata lumea le cunoaste, vazul este unul dintre cele mai importante, acesta contribuind in procesul de invatare.

Bebelusii dobandesc capacitatea de a vedea inca din primele zile de viata. Vederea se dezvolta cu rapiditate in primul an. Imediat dupa nastere, nou-nascutii vad doar in alb-negru, cu nuante de gri, concentrandu-se mai bine pe distante mici (20-30 cm).

Pana la varsta de 4 luni sugarii isi dezvolta capaciatea de a vedea obiectele conturate si culori. Dupa alb si negru incep sa diferentieze rosu si verde. Medicii oftalmologi chiar incurajeaza stimularea vederii cu jucarii strident colorate, contrastante, stralucitoare si bine definite  pozitionate la distante mici de ochii bebelusilor.

Etapizarea vederii:

Vederea fiecarui bebelus se dezvolta in mod diferit. In general, nou-nascutii au o vedere si capacitate de concentrare slabe. Este indicat ca parintii sa-si pozitioneze copilul fata in fata, la aprox 15-30 cm distanta, deoarece aceasta este distanta optima la care poate vedea copilul. Miscati-va usor capul stanga-dreapta si schimbati expresia fetei pentru a constata daca si privirea copilului dvs se modifica. Pentru a le stimula vederea, este indicat sa asezati in fata lor jucarii de diferite forme si culori.

Care sunt semnele de avertizare ale unei probleme de vedere la sugari?

  • In cazul in care observati ca nou-nascutul priveste crucis in mod constant (ochii par sa fie in cautarea unor directii diferite).
  • Bebelusul nu poate fixa privirea pe obiectele aflate la 30 cm distanta in primele saptamani sau luni de viata.
  • Bebelusii mai mari de 3 luni ar trebui să poată urmari un obiect, cum ar fi o jucarie sau o minge, in timp ce se deplaseaza in campul lor vizual. Daca copilul nu poate face un contact vizual constant pana in acest moment sau pare imposibil de vazut, trebuie cerut sfatul medicului oftalmolog.
  • Inainte de 4 luni, sistemul oculomotor nu este dezvoltat motiv pentru care bebelusii privesc perioade scurte crucis. Daca totusi dupa aceasta perioada ochii privesc spre interior sau spre exterior in mod constant este un semnal de alarma.

Consultul oftalmologic este foarte important in cazul in care observati semne din cele enumerate mai sus.

In cadrul unui consult oftalmologic, medicul va verifica forma, alinierea, motilitatea si dimensiunea ochilor, a pleoapelor si reflexele oculare, in urma caruia va decide conduita terapeutica. Mai mult decat atat, ochii bebelusului tau trebuie examinati pentru a exclude bolile oculare congenitale. Acestea sunt rare, insa diagnosticul si tratamentul precoce sunt importante pentru dezvoltarea copilului tau.

Nu sunt de neglijat nici copiii nascuti prematur sau cei cu istoric familial de afectiuni ereditare oculare congenitale la care consultul oftalmologic este indispensabil.

Echipa Oftascan este oricand disponibila pentru a va oferi informatii suplimentare.

Adaugă review