Sarcina este cea mai frumoasa etapa pe care o poate trai o femeie in timpul vietii. Viitoarele mamici au cunostinta de faptul ca in cele 9 luni de sarcina corpul lor trece printr-o serie de modificari hormonale care afecteaza fiecare tesut si organ, insa nu tuturor le este cunoscut faptul ca si la nivelul ochilor pot surveni anumite schimbari de ordin patologic sau fiziologic.
Care sunt simptomele resimtite la nivelul ochilor?
- Ochi uscati, disconfort ocular
- Vedere incetosata
- Modificari refractive (modificari la nivelul corneei si/sau cristalinului)
- Sensibilitate crescuta la lumina
- Modificari ale presiunii oculare
Ce intelegem prin schimbari fiziologice la nivel ocular?
Corneea – la inceputul sarcinii poate exista o scadere a sensibilitatii corneei, insa aceasta devine mai evidenta in ultimele luni de sarcina. Retentia de apa duce la ajustari ale formei corneei, aceasta devenind mai groasa, alterand astfel suprafata frontala a ochiului. Nu trebuie sa va ingrijorati deoarece, vederea isi va reveni dupa nasterea copilului.
Presiunea intraoculara – variaza, ceea ce inseamna ca la pacientele care au ochi sanatosi va creste putin (ceea ce este firesc), revenind la valori normale la 2 luni imediat dupa nastere, iar in cazul pacientelor care sufera de hipertensiune intraoculara, aceasta va fi mult mai mare.
Ochi uscati si vedere incetosata – glandele meibomiene de la nivelul marginii libere ale pleoapelor produc mai putin ulei pentru a mentine ochii umezi. De asemenea, starile de greata/voma duc la deshidratare, mai tarziu ivindu-va cu senzatia de uscaciune la nivelul ochilor. Pentru a combate aceasta problema, medicul oftalmolog va recomanda utilizarea unor lacrimi artificiale.
Modificarile refractive – apar din cauza cresterii curburii cristalinului. Shiftul miopic apare pe timpul sarcinii, la femeile purtatoare de ochelari, manifestat prin modificarea dioptriilor, care dupa nastere revin la valorile initiale. Este indicat sa evitati achizitionarea unei noi perechi de ochelari,in aceasta perioada, iar medicul oftalmolog nu va prescrie noi lentile. Nici chirurgia refractiva nu se recomanda in perioada sarcinii.
Care sunt schimbarile patologice?
In cadrul acestei sectiuni ne referim la boli preexistente, adica paciente care deja se stiau cu probleme medicale inainte de a ramane insarcinate, insa acestea pot fi influentate de tulburarile hormonale din timpul sarcinii.
Retinopatia diabetica – diabetul distruge vasele mici de sange ale retinei, partea din spate a ochiului. Sarcina nu este un factor agravant in cazul acestei patologii, insa exista alti factori de risc care o inrautatesc: hipertensiune preexistenta, preeclampsie, control glicemic scazut, durata si severitatea crescute ale diabetului, modificari al fluxului de sange retinian. Tratamentul standard este prin fotocoagulare laser.
Glaucom – este determinat de cresterea presiunii interoculare, in urma dezechilibrului intre secretia si eliminarea lichidului intraocular. Aceasta boala oculara este printre cele mai grave, distrugand nervul optic, ducand la orbirea ireversibila. Tratamentul presupune introducerea unor picaturi ce au rolul de a diminua tensiunea intraoculara prin reducerea productiei de umoare apoasa sau eliminarea acesteia din ochi.
Uveita – sarcina are un efect pozitiv in acest caz. Numarul mare de steroizi endogeni si mecanismele complexe multifactoriale, determina diminuarea precipitatelor oculare ale uveitei cronice neinfectioase si frecventa fazelor acute. Este indicata intreruperea medicamentatiei cu imunosupresoare pentru a trata uveita, iar in caz de eventuale acutizari se pot folosi corticosteroizi.
Preeclampsia – reprezinta afectiunea care apare doar in timpul sarcinii, din cauza hipertensiunii induse de sarcina, afectand 5-10 % dintre femeile insarcinate. Preeclampsia severa poate induce complicatii oculare in proportie de 25% din cazuri, si anume: vedere incetosata, fotopsii, modificari de camp vizual, retinopatie hipertensiva, dezlipire de retina seroasa, neuropatie optica ischemica, cecitate corticala (cea mai dramatica). Acest aspect nu trebuie neglijat, deoarece, tratarea tardiva sau necorespunzatoare poate influenta capacitatea vizuala pe termen lung.
Eclampsia – apare ca o consecinta negativa in urma netratarii preeclampsiei, ce poate duce la stari de coma si convulsii, in ultimele luni de sarcina/in timpul travaliului/postpartum. Pentru a preveni convulsiile la femeile gravide cu preeclampsie severa, se poate utiliza suflat de magneziu.
Exista motive pentru a ne ingrijora?
Sarcina face ca ochii pacientelor sa devina foarte sensibili la lumina, iar vederea devine incetosata, aparand astfel dureri frecvente de cap, sau chiar migrene in unele cazuri. Nu e nimic grav, deoarece fenomenul se intampla pentru o scurta perioada de timp, vederea dvs. revenind la normal de indata ce retentia de apa se va corecta dupa momentul nasterii.
Probleme apar atunci cand pacientele sufera de preeclampsie severa. Poate induce complicatii, deloc de neglijat, atat sistemice, cat si oculare, necesitand ingrijiri medicale imediate, pentru a preveni sechelele probabile.
In timpul sarcinii, schimbarile la nivelul corpului uman sunt foarte rapide. Sfatul medicului este sa va rasfatati corpul si ochii cu o alimentatie sanatoasa si multe ore de odihna. Mancati bine, hidratati-va si odihniti-va cat trebuie.
In cazul in care sesizati modificari vizuale, va recomandam sa nu ezitati in a apela la serviciile oferite de Clinica oftalmologica Ofta Scan Consult, care beneficiaza de aparatura completa si performanta. In urma unui consult oftalmologic, medicul specialist va poate oferi toate informatiile necesare.
Adaugă review