Ce este mai exact fundul de ochi?
Fundul de ochi reprezinta partea posterioara a interiorului ochiului si include urmatoarele:
- retina
- discul optic
- macula
- fovea
- vascularizatia retinei.
Examinarea fundului de ochi este o investigatie de rutina folosita de medicii oftalmologi, ce a evoluat foarte mult in ultimii ani, utilizandu-se atat pentru tratarea ochilor, cat si pentru depistarea anumitor maladii, precum:
- diabet zaharat;
- hipercolesterolemie;
- hipertensiune arteriala;
- glaucom;
- degenerescenta maculara;
- dezlipirea de retina;
- tumori;
In cazurile enumerate mai sus, examinarea periodica a fundului de ochi este necesara, daca nu chiar obligatorie, pentru a urmari evolutia bolii existente prin modificarile anormale aparute la nivelul polului posterior. Orice leziune nou aparuta indica o boala dezechilibrata, necontrolata, cu prognostic nefavorabil.
De ce avem nevoie pentru a examina fundul de ochi?
Cele doua echipamente oftalmologice indispensabile cu ajutorul carora se poate examina fundul de ochi sunt:
- oftalmoscopul
- biomicroscopul
In acest sens, medicul oftalmolog foloseste anumite picaturi oftalmologice care vor dilata pupila, ceea ce faciliteaza observarea retinei si a elementelor sale. Totodata, medicul poate sesiza si anumite maladii sau alte probleme ale ochiului.
Procedura este nedureroasa, insa poate exista un mic disconfort. Vederea pacientului va fi incetosata timp de cateva ore, nefiindu-i permisa conducerea autovehiculelor. In cazuri rare, printe reactiile adverse se pot numara: stari de ameteala, gura uscata, stari de greata.
Ce presupune oftalmoscopia?
Trebuie precizat ca exista 3 tipuri de oftalmoscopie, si anume:
- Oftalmoscopia directa – examinarea are loc intr-o camera intunecata. Pacientul este rugat sa-si dea ochelarii de vedere jos (in cazul in care poarta), iar medicul oftalmolog il roaga sa priveasca drept inainte, cu capul nemiscat, timp in care, oftalmoscopul va genera o lumina stralucitoare direct in ochi. Astfel, medicul poate privi in interiorul ochiului pacientului.
- Oftalmoscopia indirecta – medicul oftalmolog poarta pe cap un dispozitiv asemanator cu o lanterna de miner, iar pacientul va sta asezat sau in pozitie inclinata. Medicul va tine ochiul pacientului deschis, luminand interiorul ochiului, pentru a avea o privire de ansamblu mai buna a retinei.
- Lampa cu fanta oftalmoscopica– pacientul este asezat pe scaun in fata acestui instrument, cu fruntea si barbia lipite de aparat, nemiscandu-se, timp in care va privi o lumina de mare intensitate. Medicul va folosi microscopul pentru a privi in interiorul ochiului, iar imaginile vor fi mult mai mari si mai clare.
Interpretarea rezultatelor oftalmoscopiei
Retina normala cu aspect omogen, vase de sange cu traiect si calibru normale, disc optic normal colorat – > totul este in regula, nu aveti de ce sa va ingrijorati.
Pete pe retina –> posibile indicii ale unei boli/maladii.
In urma acestei examinari, medicul oftalmolog poate depista o serie de maladii precum:
- diabet;
- glaucom;
- hipertensiune;
- degenerescenta maculara;
- dezlipirea de retina.
Importanta clinica
Fundul de ochi reprezinta singura parte a corpului uman unde se poate observa direct microcirculatia (circulatia sangelui in cele mai mici vase de sange). Diametrul vaselor de sange din jurul discului optic este de aproximativ 150 µm, iar ceea ce se poate realiza prin oftalmoscopie este tocmai observarea vaselor de sange cu diametre foarte mici precum 10 µm.
De regula, aceasta examinare necesita timp tocmai prin faptul ca dilatarea pupilelor dureaza zeci de minute, insa nu trebuie neglijat faptul ca cele mai bune diagnostice/rezultate pot fi sesizate prin intermediul acestei proceduri oftalmologice a examinarii fundului de ochi.
Adaugă review